Общее·количество·просмотров·страницы

пятница, 20 февраля 2015 г.

Насильство в сім’ї: де шукати допомогу?

 Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти.
Насильством в сім’ї, відповідно до статті 1 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», визнаються «будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю».
В пунктах 1 та 2 частини першої статті 3 цього Закону передбачено, що здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї в межах наданих їм повноважень покладається на:
- спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім'ї;
- відповідні підрозділи органів внутрішніх справ;
- органи опіки і піклування;
- спеціалізовані установи для осіб, які вчинили насильство в сім'ї, та жертв такого насильства, а саме: кризові центри для членів сімей, в яких вчинено насильство в сім'ї або існує реальна загроза його вчинення (далі - кризові центри); центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім'ї.


Прийняття, облік і розгляд заяв здійснюється за місцем проживання постраждалого від насильства в сім'ї або члена сім'ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства, Міністерством сім’ї, молоді та спорту, управлінням або відділом у справах сім'ї та молоді відповідної місцевої держадміністрації, службою дільничних інспекторів міліції та кримінальною міліцією у справах дітей органу внутрішніх справ».
Відмова у прийнятті та розгляді заяви не допускається.
Законодавством визначено спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї, яким є Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту та, на місцях – управління (відділи) у справах сім’ї, молоді та спорту місцевих державних адміністрацій, на які покладено координацію діяльності всіх суб’єктів при здійсненні заходів з попередження насильства в сім’ї (у тому числі організація впровадження корекційних програм та проходження їх особам, які вчинили насильство в сім’ї) та забезпечення надання допомоги потерпілим.
   Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, у межах компетенції, можуть сприяти здійсненню заходів з попередження насильства в сім’ї, а саме: при виявленні сім’ї, в якій вчинено насильство або існує реальна загроза його вчинення (погроза вчинення одним членом сім’ї стосовно іншого члена сім’ї умисних дій, які відносяться до насильства в сім’ї, якщо є реальні підстави очікувати її виконання), у тому числі жорстокого поводження з дитиною (будь-які форми фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства над дитиною в сім’ї, у тому числі: бездоглядність, експлуатація дитини, втягнення її у злочинну діяльність, залучення до вживання алкогольних, наркотичних засобів та інших шкідливих речовин; залучення до екстремістських, тоталітарних психокультових угруповань та течій, використання дитини для створення та розповсюдження порнографічних матеріалів, примушення до проституції, жебрацтва, бродяжництва, втягнення до азартних ігор; залучення дитини до найгірших форм дитячої праці, позбавлення права на житло та інше майно тощо), центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в термін, що не перевищує 3 робочих днів, подають інформацію до управління (відділу) у справах сім’ї, молоді та спорту відповідної державної адміністрації, а у випадку вчинення насильства стосовно дитини – також у службу у справах дітей та органи внутрішніх справ.
У випадку проявів насильства необхідно звертатися за допомогою:
- До дільничного інспектора міліції;
- До кримінальної міліції у справах дітей;
- До центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді;
- До відділу у справах сім'ї ,молоді та спорту районної держадміністрацій;
- До громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства.
Звернення необхідно подавати у письмовій формі на ім'я керівника органу влади із зазначенням своїх повних координат (П.І.Б., місце проживання, контактні телефони). У ньому коротко та чітко вказуються всі обставини справи та висловлюється конкретна вимога стосовна наслідків заяви, наприклад, «прошу притягнути винних осіб до відповідальності». Подавайте факти, що можуть бути підтверджені документально чи іншими об активними доказами. Радимо надсилати звернення рекомендованим листом.

Комментариев нет:

Отправить комментарий